Ajankohtaista tietoa

Lapsille sattuvien tapaturmien riski vaihtelee vuodenajasta toiseen

28.4.2015 / If Vahinkovakuutusyhtiö

Lapsiperheissä kaivetaan kevään edetessä esiin polkupyörät, potkulaudat, trampoliinit ja muut lasten liikuntavälineet. Kesä ja talvilomaviikot ovat lasten tapaturmille tavallista alttiimpaa aikaa, koska vapaa-ajan lisääntyessä myös loukkaantumisriski kasvaa.

– Suurin osa lasten tapaturmista sattuu kotona ja sen lähiympäristössä. Urheiluharrastuksissa sattuvat tapaturmat yleistyvät teini-iässä, valottaa Ifin henkilövahinkojen korvausasiantuntija Anne Koivisto.

Talvella toppavaatteet ja pehmeä lumi ehkäisevät haavojen ja ruhjeiden syntymistä. Kesällä puolestaan lyhythihaisissa ja -lahkeisissa vaatteissa peuhatessa ja leikkiessä esimerkiksi asvaltti-ihottuma on yleinen vamma kompuroinnin seurauksena. Kesäaikaan voi sattua erityisen kivuliaita luunmurtumia ja hammasvammoja esimerkiksi rullalautailussa tai trampoliinilla hyppiessä.

Yleisimpiä lasten tapaturmia* ovat kaatumiset, johonkin esineeseen tai esteeseen itsensä satuttaminen, jonkin kehonosan vääntyminen ja putoaminen.

Lapset ilmestyvät pyöräteille talven jälkeen

Keväällä monet lapset kulkevat koulumatkat polkupyörällä esimerkiksi julkisten kulkuvälineiden sijaan. Talvitauon jälkeen pyöräilyyn tottumattomat koululaiset saattavat poukkoilla liikenteen seassa odottamattomalla tavalla. Aikuisten on hyvä pysyä valppaana pyöräteillä, jotta lasten yllättäviä liikkeitä ehtii ennakoida, ja kolareilta vältytään.

– Liikennesäännöt eivät ole välttämättä ensimmäisenä lasten mielessä, jos esimerkiksi suojatien toisessa päässä näkyy kavereita tai jotain muuta kiinnostavaa, Koivisto arvelee.

Lapsille koulumatkalla sattuvat onnettomuudet kuuluvat kotikunnan tai -kaupungin vastuulle, jos vahinkoon ei liity ajoneuvoa. Vapaaehtoinen lapsen tapaturmavakuutus tuo turvaa vapaa-ajalle ja isompien vahinkojen varalta. Vanhemmat voivat opastaa lapsiaan pyörätiekäyttäytymiseen ja pyöräillä yhdessä jälkikasvun kanssa reitin kouluun ainakin aluksi.

– Pyöräilykypärä on halpa henkivakuutus, sillä se suojaa tehokkaasti päätä kaatuessa. Kypärällä on valtavan suuri merkitys pää- ja aivovammojen ehkäisyssä, Koivisto kertoo.

Tutustu Lapsen Primus -tapaturmavakuutukseen, joka maksaa noin 3 €/kk. Se on voimassa aina ja kaikkialla, ilman omavastuuta.

*Ifin ja Keskinäisen Vakuutusyhtiö Kalevan kyselytutkimus, kesäkuu 2014.

Lisätietoja: Anne Koivisto, henkilövahinkojen korvausasiantuntija, If, p. 050 364 3626, anne.koivisto@if.fi Riikka Rytilahti, If, tiedottaja, p. 050 424 4223, riikka.rytilahti@if.fi lapsenturva.fi

If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 800 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,6 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Kaleva on Suomen vanhin ja yksi vakavaraisimmista henkivakuutusyhtiöistä. Yhteistyössä Sammon tytäryhtiön If Vahinkovakuutusyhtiö Oy:n kanssa Kaleva on erikoistunut tuottamaan henki- ja tapaturmavakuutuksia yhtiöiden yhteistyösopimuksen piirissä olevien toimihenkilö- ja palkansaajajärjestöjen jäsenille. Lue lisää lapsen tapaturmavakuutuksesta: www.lapsenturva.fi